Rotter / Mus

Rotter og mus

De mest vanlige rottene i Norge er svartrotte og brunrotte. Disse rottene har en gjennomsnittsstørrelse fra 16 til 25 cm. Rotter et veldig skadelig om de kommer inn på eiendommen eller inn i bygninger.

Mus sitt utseende: Pelsfargen varierer fra brun til grå eller svart. Størrelsen varierer mellom 6 til 10 cm lang. Hale fra 7 til 10 cm.

Rotter

De vanligste rottene vi finner er svartrotta (Rattus Rattus) og brunrotta (Rattus Norvegicus). Svartrotte finner vi ikke ofte, da den regnes som utryddet i Norge, men de kan bli funnet innimellom da de kan følge med diverse skip fra utlandet.

Akkurat navnet svartrotte er misvisende, da denne arten opptrer i flere fargenyanser, helt fra svart til grå/brun. Det samme gjelder også brunrotte, så de kan ligne veldig. Den største forskjellen på rottene er størrelsen. Svartrotte blir gjerne mellom 16-23 cm samt en hale på 18-25cm som er lengre enn kroppen. I tillegg har svartrotte smalere snute og større ører uten hår på spissen.

Brunrotte har derimot kortere hale enn kroppen. Kroppen kan bli mellom 18-25 cm land, mens halen kan bli mellom 15-21 cm.

Skadeverk: Rotter spiser all slags type mat og dyrefôr, og de kan ødelegge innpakninger, matvarer, gjenstander, møbler og miljøet generelt forurenses av urin og avføring. Rotter kan gnage på vegger, gulv og tak til isolasjon, inventar, klær, ledninger og rør. Rotter som dør i veggen, kan forårsake et kraftig lukt-problem. Avføringen kan også inneholde diaréfremkallende stoffer.

Svartrotta kommer gjerne med skip fra utlandet, og kan da, i tillegg til å forårsake samme typer skader som Brunrotte, også være smittebærere.

Forebygging som du selv kan gjøre: Steng alle sprekker og åpninger som er større enn 12mm. Bruk gjerne metallnetting, metallplater, og annet som ikke rottene lett kan gnage gjennom.

Klappfeller kan brukes innendørs eller i åtestasjoner. Dette er ikke å anbefale da mange klappfeller som blir solgt til privatkunder, ikke er kraftige nok til å drepe rotter, og da havner i konflikt med Viltloven.

Man kan også bruke åtestasjoner med gift, men dette bør kun brukes om det er virkelig nødvendig, da det er en stor fare for at rottene dør innvendig.

Kontakt oss om du har problemer med skadedyr hjemme!

Ta kontakt med oss for en hyggelig prat og et uforpliktende pristilbud.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle